top of page

DE GIRA/ON TOUR Jo també soc del barri

El proces creatiu des dels centres educatius de justicia juvenil (2015-2016)

Jo també sóc del barri DE GIRA/ON TOUR és un projecte d’art comunitari que investiga la relació entre art, societat i internament. Impulsat des del 2014 per l’artista Alter Krapp i la Fundació Autònoma Solidària en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, el projecte es construeix a partir de visites i incursions artístiques a centres educatius de justícia juvenil.

El format expositiu preparat a la Fundació Setba mostra els resultats del laboratori de pintura creativa realitzat durant l’any 2015 al Centre Educatiu de Justícia Can Llupià, on més de cinquanta joves participen de la creació de l’obra de grans dimensions A la Recerca d'una Ciutat Millor. L’obra reflecteix el procés creatiu compartit entre els i les joves interns, els monitors i persones professionals del centre, els voluntaris i voluntàries de la Fundació Autònoma Solidària i l’artista Alter Krapp.

Reportatge de l'exposició Jo també sóc del barri en gira/on tour emès a Betevé.  Inclou entrevistes als protagonistes de les obres, al Departament de Justícia i a Alter Krapp

Juntament amb aquest material, l’exposició presenta públicament per primera vegada algunes obres gràfiques i collages de petit format realitzades durant l’any 2016 als centres educatius de justícia juvenil Oriol Badia i Els Til·lers.

Totes les obres formen part de MAID IN PRISON, una col·lecció d’accés obert que pretén donar veu a les visions de col·lectius impropis dels circuits tradicionals d’art, com ara autodidactes, persones internes a hospitals psiquiàtrics o joves internes a centres de justícia.  La col·lecció podrà consultar-se  al Dipòsit Digital de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona (https://ddd.uab.cat/record/170523?ln=ca), l’eina a partir de la qual es recopila, gestiona, difon i preserva la producció institucional de la universitat. 

La inauguració s'ha fet el 2 de març a les 12 h i hi han assisit Carles Mundó (Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya), Pilar Heras (Directora General d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil), Darío Olaortua (President de la Fundació Setba), Cristina Sampere (Directora de la Fundació Setba), Mariola Foix (Gerent de la Fundació Setba), Carlos Sánchez (Vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona), Jordi Prat (Director de la Fundació Autònoma Solidària), Alter Krapp/Andrea Noferini (artista i professor de la UAB) i Roser Fernández (Coordinadora del Claustre de docents del centre educatiu Can Llupià), a més d'estudiants de la UAB que fan tasques de voluntariat als centres educatius per a menors i als centres penitenciaris.

Es presentaran experiències que utilitzin la creació artística en contextos no tradicionals, com són els centres penitenciaris, els centres educatius de Justícia Juvenil, institucions de salut mental i d'altres. Al marge dels beneficis individuals i terapèutics que la creació artística pot tenir sobre les persones internades, quin és l'impacte social de la seva producció creativa? De quina manera respon la societat a les iniciatives que mostren la creació artística des d'aquests centres? Serveix tot això per presentar els centres d'internament des d'una nova perspectiva que afavoreixi la seva inclusió i acceptació en les nostres societats? La jornada de cloenda reflexiona al voltant d'aquestes preguntes incloent una mirada pluridisciplinària que combina els debats acadèmics i artístics de l'Art Brut amb les experiències pràctiques dels operadors i especialistes que actuen en aquests contextos.

bottom of page