top of page

Co / respondenciés 2019-22 

Collages des de els centres de Justícia Juvenil 
amb la Fundació Autònoma Solidaria

Primera pagina MIA_short.JPG

Durant els anys 2019 i 2020 es desenvolupen uns tallers per a joves que compleixen una mesura educativa a centres educatius de Justícia Juvenil, en concret a l’Alzina i Can Llupià. Durant els tallers, no hi ensenya als joves a pintar, sinó que els hi proporciona els inputs e instruments  necessaris perquè els joves creïn les seves obres. En els tallers, on hi han col·laborat estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona fent-hi un voluntariat, els joves van crear una sèrie de collages a partir de materials previs com retalls de revistes, diaris, fotografies i mitjans plàstics com pintura, ceres i retoladors que posteriorment l’artista ha acabat en el seu taller. Les temàtiques de les obres estan relacionades amb viatges, pors, oficis, estereotips sobre sexe, luxe i violència i models de vida.

Co/respondències és un projecte dut a terme a centres educatius de Justícia Juvenil mitjançant l’eina del collage. El projecte es recolza en tres premisses: 1) el procés creatiu com a experimentació i motor de la transformació; 2) les reflexions del’ Art Brut sobre el potencial de cada persona; 3) la relació entre internament, marginalitat i societat.

 

Ideat per Alter Krapp, la iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Autònoma Solidària de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Programa d'Art, Cultura i Lleure de Justícia Juvenil del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
 

Dubuffet.JPG

La primera exposició publica de Co/respondències s’ha inaugurat el dia 20 de gener de 2022 a la Sala Teatre de la Universitat Autònoma de Barcelona amb una presentació del projecte i la intervenció de les principals persones i agents participants. Durant l’acte, han intervingut: Jordi Prat, director de la FAS; Susagna Roura, directora general d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil; i la secretaria general de la UAB, Esther Zapater. El muntatge de la exposició, que presenta molt material informatiu sobre el procés creatiu dels collages, permetre conèixer amb mes profunditat les histories dels joves. La exposició es acompanya amb una sèrie de vídeo del artista Moisés Casanovas, que per cada collage proposa una interpretació en format vídeo de la obra. La exposició ha tancat el 14 de febrer de 2022.

Cada collage s'acompanya amb un vídeo de 1 minut. Els vídeos són de l'artista i realitzador Moisés Casanovas que també ha aconseguit molt activament durant els tallers als centres de justícia juvenil. A partir dels collages, Moisès ha reinterpretat – per cadascun – les històries dels joves utilitzant tant les imatges dels collages com material propi i de la xarxa. Per veure els vídeos, feu clic aquí

Datos 1.JPG
25.jpg
Captura para los videos.JPG

Durant la exposició, s’ha celebrat una activitat del programa Entre Joves, un programa que vol promoure espais de convivència i vincles entre la joventut migrada no acompanyada i l’alumnat de la UAB. Es va tractar d’un taller en la qual van participar els joves i algunes persones voluntàries del programa de mentoría Entre Joves. (Fotografies: XX YY) 

extutela.JPG

Primerament, tots van visitar l’exposició i després va ser el torn de les i els participants de l’activitat, que es van posar mans a l'obra i van crear els seus propis collages.📚✂️ A través de les obres, van poder expressar-se i relatar la seva història, que després van explicar a la resta.

Datos 2.JPG
bottom of page